Kuchyňské nože a sekáčky Provence (38)
Nakrájet, oloupat, vykostit či naporcovat? S ostrým a speciálně uzpůsobeným kvalitním nožem bude cibule najemno, maso od kosti i sýr na plátky hravě raz dva. Pozor na prsty, jdeme na to. Více
Nakrájet, oloupat, vykostit či naporcovat? S ostrým a speciálně uzpůsobeným kvalitním nožem bude cibule najemno, maso od kosti i sýr na plátky hravě raz dva. Pozor na prsty, jdeme na to. Více
Počítali jste někdy, kolikrát za den vezmete do ruky nůž? Toto nenápadné náčiní s ostrou čepelí je nám věrným pomocníkem nejen v kuchyni. Podle toho, co se zrovna chystáte krájet, porcovat, loupat nebo otvírat je však dobré mít po ruce správný typ nože. Liší se velikostí a délkou čepele, uzpůsobením rukojeti, úpravu ostré hrany nebo velikostí.
Do vaší kuchyně si můžete z jednotlivých nožů vybrat a sestavit vlastní sadu, nebo si pořídit rovnou celý komplet s různě velkými a tvarovanými noži. Všechny ruční kráječe mají ergonomicky tvarovanou plastovou nebo dřevěnou držací část, aby se s nimi snadno a bezpečně pracovalo. Pro uložení v kuchyni je vhodné použít bloky a stojany bránící povalovaní nožů mimo své místo a případnému poranění.
Speciálním typem nožů jsou sekáčky. Mají širokou rovnou nerezovou čepel a používají se ke zpracování masa, zeleniny či bylinek. Potraviny s nimi dokážete nakrájet na jemné malé kousky. Alternativou k ručním sekáčkům jsou elektrické sekáčky potravin, které rotačním nožem zpracují ovoce, zeleninu, oříšky nebo maso na jemné kousky.