Nejlepší recept na vláčnou domácí vánočku jako od babičky
Co by to bylo za Vánoce bez vánočky. Zapomeňte letos na tetu nebo pekárnu supermarketu a pusťte se do pečení sami. Máme pro vás recept na tu nejlepší vánočku z kynutého těsta. Díky čemu bude krásně vláčná? Díky netradiční přísadě – strouhaným vařeným bramborám. A nakonec vám poradíme i to, jak ji hezky uplést.
Na domácí vánočku z bramborového těsta budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 40 dkg uvařených a vychladlých brambor
- 18 dkg práškového cukru
- 15 dkg másla
- 2 vejce
- lžičku soli
- citronovou kůru
- vanilku
- 5 dkg rozinek
- ořechy dle chuti (mandle, vlašské,...)
Na kvásek:
- 6 dkg droždí
- 3 dcl mléka
Jak zadělat těsto na vánočku
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí. Mouku vsypejte do větší nádoby, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko s droždím. Nechte kvásek vykynout (pokud by nechtěl kynout, přisypejte do mléka lžičku cukru).
Pak přidejte najemno nastrouhané brambory, nalijte na ně teplé máslo, přidejte rozinky, vejce, citronovou kůru, vanilku, cukr, lžičku soli, zamíchejte a nechte kynout na teplém místě (v dece, v peřinách, u sporáku).
Jak uplést vánočku z devíti pramenů
Po nakynutí rozdělte (nejlépe rozvažte) těsto na pomoučeném válu na devět stejných dílů a vyválejte z nich prameny. Nejprve upleťte spodní patro vánočky ze čtyř pramenů a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
Jak uplést spodní vrstvu vánočky ze čtyř pramenů:
Druhou vrstvu upleťte ze tří pramenů a položte na spodní.
Jak uplést vrstvu vánočky ze tří pramenů:
Nakonec spleťte poslední dva prameny a položte je na vršek. Na bocích je založte pod vánočku.
TIP Z RENDLÍKU
Pokud se vám nechce vánočku plést, nalijte těsto do formy na vánočku, která vám vánočku vytvaruje do copů jako by byla upletená.
Upletenou vánočku ozdobte oříšky a na krajích a uprostřed shora dolů přes všechny tři vrstvy propíchněte špejlemi, aby se při pečení nerozjela.
Na plechu ji ještě nechte pořádně vykynout, aby se v troubě nerozjela. Po dokynutí pečte nejdřív pár minut na vyšší teplotu (cca 180 °C, záleží podle trouby), potom teplotu snižte. Pokud už vánočka na povrchu příliš rychle tmavne, přikryjte ji alobalem. Po vytažení z trouby potřete pletenec rozpuštěným máslem. Nakrojte ji až opravdu vychladne. Krajíčky můžete pocukrovat a mazat máslem a marmeládou či medem.