Dáte si espresso na ledu nebo cold brew? Víme, jak je připravit
Co víc patří k létu než kávové osvěžení? Pokud ale zrovna nemáte cestu kolem kavárny a chcete si užít slunečné dny plnými doušky i na terase nebo zahradě, můžete si připravit vanilkové espresso, ledové latté nebo cold brew jednoduše sami.
Jak připravit espresso na ledu
Připravte espresso z kvalitní zrnkové kávy (buď přímo v kávovaru nebo pomocí mlýnku a kávové konvičky či jiné vychytávky na přípravu kávy). Vychlaďte kávové skleničky či šálky, ve kterých budete ledovou kávu servírovat, a dejte dovnitř kostky ledu. Záleží na velikosti, ale nejspíš bude stačit 1 až 2, aby kávu moc nenaředily. Uvařené espresso nalijte na kostky ledu. Místo kostek ledu můžete na dno skleničky dát kopeček vanilkové nebo jiné smetanové zmrzliny. Vznikne lahodné espresso se zmrzlinou.
Tip (z) Rendlíku
Aby káva neztratila smícháním s ledem chuť a nebyla příliš rozředěná, můžete si do tvořítek na led dát předem zmrznout espresso a kávou tak přelévat kávové ledové kostky.
Jak připravit cold brew
Jedná se o typ kávy, které se připravuje bez horké vody. Navíc je skvělou variantou i pro, kteří doma nemají kávovar.
Budete potřebovat kávová zrna, která dáte na minimálně 12 hodin extrahovat do studené vody. Na přípravu můžete použít french press – zalejete v něm hrubě namletou kávu studenou vodou, zaděláte potravinovou fólií a necháte půl den v ledničce. Vznikne káva se sladší a čokoládovější chutí, než jaká by byla při klasické teplé úpravě. Před servírováním stačí přefiltrovat french pressem. Kofein se studenou úpravou nevytrácí, nemusíte mít obavu o nabuzující účinek. Cold brew servírujte na kostky ledu nebo na kopeček zmrzliny a se studeným mlékem.
Jak připravit ledové latté
Latté patří do větších hrnků nebo vyšší sklenic, takže si kromě vhodné nádoby připravte i brčka a dlouhé lžičky, aby bylo čím vyjídat mléčnou pěnu. Do sklenice vhoďte pět kostek ledu a zalijte je studeným plnotučným mlékem. Na mléko nalijte uvařené espresso z kvalitní zrnkové kávy (buď přímo z kávovaru nebo připravené pomocí mlýnku a kávové konvičky či jiné vychytávky). Napěňovačem nebo malým ručním šlehačem na mléko ušlehejte mléčnou pěnu a nalijte do sklenice na espresso s mlékem. Jemnou nadýchanou mléčnou peřinu můžete pocukrovat skořicí nebo skořicovým cukrem, kakaem či nastrouhanou čokoládou.
Pokud chcete caffé latte udělat originální, dejte na dno sklenice místo kostek ledu kopeček zmrzliny nebo přelijte led kromě espressa Bailyes či jiným likérem. Nahoru můžete místo mléčné pěny nastříkat, po vídeňském vzoru, šlehačku.
Jak připravit frappé
Milovníci výběrové zrnkové kávy mu nespíš na chuť na přijdou, ale spousta lidí má přes léto ráda právě toto osvěžení, které se připravuje z instantní kávy. Připravíte ho tak, že dvě lžičky instantní kávy smícháte se studenou vodou (a mlékem). Do připravené kávy přihodíte pár kostek ledu, rozdrtíte je v mixéru a našleháte v shakeru. Frappé potom servírujete nalité do sklenic s brčkem nebo na zmrzlině s lžičkou.