Recept na nejlepší velikonoční mazanec, jaký jste kdy jedli
Nadýchaný a vláčný, s marmeládou nebo jen tak „na sucho“. S křupavými oříšky a šťavnatými hrozinkami. Sbíhají se vám sliny na velikonoční mazance? Pak jste tady správně. Máme pro vás osvědčený babiččin recept na klasické kynuté těsto, ze kterého vykouzlíte ty nejlepší mazance.
Na 4 mazance budeme potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 40 dkg uvařených a vychladlých brambor
- 18 dkg práškového cukru
- 15 dkg másla
- 2 vejce
- lžičku soli
- citronovou kůru
- vanilku
- 5 dkg hrozinek
- ořechy dle chuti (mandle, vlašské,...)
- 6 dkg droždí
- 3 dcl mléka
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí. Mouku vsypeme do větší nádoby, uprostřed uděláme důlek a do něj vlijeme mléko s droždím. Necháme vykynout kvásek. Pak přidáme najemno nastrouhané brambory, nalejeme na ně teplé máslo, zamícháme a necháme kynout na teplém místě (v dece, v peřinách, u sporáku). Po nakynutí rozdělíme na čtyři stejné díly a z každého z nich vytvarujeme na plechu bochánek. Necháme kynout ještě chvíli na plechu, můžeme posypat oříšky (například plátky mandlí) nebo nožem zlehka uděláme ornament a pečeme spíše na nižší teplotu (ne moc zprudka, záleží na vaší troubě). Po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.
Recept je stejný jako na vánočku. Místo mazanců tedy můžete uplést cop, opět nechat na kynout, ozdobit oříšky a upéct vláčnou vánočku. Nebo zkuste experimentovat a upleťte z těsta třeba věnec („hnízda na velikonoční kraslice“) či vyzkoušejte pletený mazanec.